četrtek, 09. avgust 2012

Toplotna črpalka - zemeljski kolektor

Za ogrevanje s toplotno črpalko sem bil odločen že pred samo gradnjo hiše. Dilema je bila edino katerega proizvajalca izbrati in kateri vir ogrevanja izbrati - zrak ali zemlja.
Kmalu je padla odločitev za zemeljski kolektor, kajti zemlje okoli hiše imamo dovolj, sama učinkovitost ogrevalnega sistema pa je tudi nekaj večja.
Večja dilema je bila katerega proizvajalca izbrati. To sem počel dobri 2 leti. Enkrat bolj intenzivno, drugič manj. No na kocu je bilo potrebno izbrati nekoga. Izbral sem Thermio. Več o izbiri in sami TČ bom napisal po vgradnji in testnem zagonu...
Ker je kar nekaj teorij glede izvedbe zemeljskega kolektorja, sem z izgradnjo le tega počakal, do izbire dobavitelja. Tako smo prišli do kolektorja, ki naj bi bil sestavljen iz dveh vej po 250m. Ker pa je na razpolago večja površina za vgradnjo, smo vgradili 2x 300 m cevi. Vgradil sem cevi proizvajalca Muovitech (TurboCollector PE40). Že pred dobrim tednom smo prostor kjer bo potekal kolektor izravnali in odstranili odvečno zemljo.

 Jutro, dan vgradnje...

 Predhodno sem na zemlji označil oddaljenost od hiše, 
da sem lažje načrtoval potek posamezne veje

 Pogled iz druge strani

Vsaka zanka ima dva kraka. Levo položen prvi krak in koplje se jarek za drugi krak. 
Jarki so široki 120cm in globoki cca. 150cm. Dolžina posameznega kraka je 65 - 70 metrov.

Iz krtove perspektive

Zasipanje drugega kraka 

 Tukaj je vidno koliko metrov nam je še ostalo do roba parcele - cca. 5 metrov

Prvi krak druge veje in napeljevanje cevi
(300m kolut ni ravno lahek) 

Zadnji jarek 

 Tukaj so vidni vsi štirje jarki

Vhod cevi v objekt - preboj 2x fi 110 mm 
Ker je bil prvotno mišljen razdelilni jašek za več zank in posledično samo dve cevi do kurilnice, sem imel pripravljen tak preboj. Morda bi bilo bolje 4x fi 110.

Potek cevi od posamezne veje do kurilnice - razmak med cevmi je cca. 60-70 cm

Sedaj je potrebno še nekoliko poravnati zemljo, povaljati in nato napeljati nekaj boljše zemlje. Vgradnja TČ in sam priklop sledi v roku 3 tednov.